Oranje Producties

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Het verhaal laat Willem van Oranje en Pieter van Foreest spreken in hun tijd. Waar Willem van Oranje probeert wel te vechten voor vrijheid maar weet dat dat hij het leven kan laten, dat hij zijn bezittingen kan verliezen. Dat het verlangen naar vrijheid gepaard kan gaan met bloed. En dat vrijheid bevochten moet worden. Dat er oorlog voor gevoerd moet worden. Dat vrijheid offers kost. Zoals we dat nu actueel meemaken in Oekraïne en andere oorlogen.. Wat is nou eigenlijk vrijheid? Betekent dat dat je dan de oorlog in moet gaan? Hoeveel offers kost ‘de vrijheid’? Het verhaal speelt zich af in afwisselend beide tijdsbeelden. Nu en vijfhonderd jaar eerder.

Het is een productie onder leiding van Rudi Oranje in samenwerking met:

  • Peter Wagenaar, componist en dirigent van koor en orkest
  • Irene Min, artistiek begeleider

Inhoud van het verhaal

Het verhaal van de voorstelling speelt zich af in de tachtig jarige oorlog in de 16de eeuw. Twee opmerkelijke personen spelen de hoofdrol. Willem van Oranje en de Alkmaarder Pieter van Foreest. De strijd om de vrijheid (Willem van Oranje: ‘....je maintiendrai’) en de geneeskundige praktijk van de stadsarts (Pieter van Foreest) worden breed uitgemeten in pakkende historische beelden.

Bijzonder zijn de dialogen aan het ziekbed van Willem van Oranje. Intieme en persoonlijke gesprekken tussen de prins en zijn behandelend huisarts, Pieter van Foreest over de toenmalige nationale strijd voor de vrijheid van het volk. In een massaal oproer wordt onder andere het toen populaire volkslied ‘Wilhelmus van Nassaue’ gezongen. Schokkend wordt de moord op de prins en de reacties van zijn huisarts die de fatale kogel uit het lijk verwijderde uitgebeeld.

Een jonge student uit deze tijd op bezoek in het verpleeghuis laat een dement wordende Pieter van Foreest vertellen over zijn herinneringen in zijn tijd, waar Pieter emotioneel geraakt wordt en hiermee de schakel vormt tussen nu en toen. Waar het heden en het verleden in de achtergrond uitgebeeld worden.

Volg ons ook op social media: